HEM
HEM
Mitt himmelska kramdjur
föregående nästa
Med kungspingviner på Salisbury plains, Sydgeorgien.

TRYCK PÅ PiLARNA FÖR ATT SE FLER RESEBILDER!
Svart streck Om Mitt liv som pingvin

>> Det var Sneaky Fuckers som satte mej på spåret.
Sneaky Fuckers (smygknullare) är den vetenskapliga beteckningen på unga elefantsälshannar som inte lyckats skaffa sej någon hona och som ligger i vattnen utanför Sydgeorgien och hoppas att den enorma, ärrade hannen på stranden med ett harem på kanske 50 stycken små nätta honor ska titta bort ett ögonblick, så att de kan få komma till.

Det var så mänskligt på något sätt. Jag kom att tänka på ett antal otrohetsaffärer jag kände till. Jag fotograferade och fotograferade. Detta hände under en båtresa till Sydgeorgien – Antarktis i december 2006. Och sen såg jag ”mänskliga” beteenden överallt. Albatrossernas parningsdans. Späckhuggare som samarbetade för att välta en stackars säl av isflaket. Den elaka labben som drev flockar av pingvinungar framför sig tills den svagaste föll och blev ihjälhackad. Plötsligt började jag se  ”djuriska” beteenden bland mina medpassagerare. Pingvinparet som är varandra trogna hela livet för att det är tryggast och mest ekonomiskt så. Flockbeteenden av olika slag. Djur och människor – vi jobbar alla för artens överlevnad och tar till mer eller mindre omedvetna strategier. Våra känslor, som vi ofta inte begriper oss på, har någonstans samma mål. Det är fint.

Av allt detta blev det en roman, ”Mitt liv som pingvin”. Den är något så udda som en relationsroman ifrån trakterna av Sydpolen. Däremot är den inte vetenskaplig och innehåller inga vackra naturfoton, parallellerna med djurvärlden är bildliga och bedrivs i en av huvudpersonernas dagböcker, kallad ”Om oarternas uppkomst”. Den förs av Alba, sjuttitre år, som levt sitt liv som albatrossen: resor jorden runt, då och då en landning för att para sig.

Ombord på m/v Orlovsky finns också Tomas som är färdig med livet och vill finna en kall plats att dö på, och Wilma som kämpar för att passa in i alla flockar. Det dröjer länge innan de begriper sina känslor för varandra. Lelle jagar sin ständigt parningsvilliga fru båten runt medan han planerar hur han ska ta livet av henne, Maggan och Ulla söker var sin välskött änkling i behov  av en fast hand, skeppsläkaren Sven är en blåval: hela gruppen styrs och mår bra av hans vänliga undervattenssång. Alltmedan en diskussion om om jordens framtid böljar fram och tillbaka i baren på tredje däck.

Varje dag under min resa 2006 var en fröjd. I land, svindlande vyer och djur som aldrig lärt sig vara rädda för människor. Ombord ständigt nya intressanta beteenden.

Jag tror aldrig jag njutit så av att skriva en bok.


Katarina Mazetti

Rött streck
Pressbilder
Pressbild 2

Ny logotyp!
© Thornton Artwork 2012

Ladda ner >>

Pressbild 2

Foto taget av Thron Ullberg, 2013

Ladda ner >>

Pressbild 2

Foto taget av Melania Avanzato, Salon du livre i Paris 2012

Ladda ner >>

Pressbild 2

Foto taget av Laurent Denimal, 2007

Ladda ner >>

Pressbild 2

Foto taget av Kaspar Dudzik, juni 2009

Ladda ner >>

Pressbild 2

Foto taget av Ewa Rudling, 2008

Ladda ner>>

© 2014 Katarina Mazetti. All rights reserved. Webdesign ThorntonArtwork